Göz Duşu Kullanma Talimatı

 

Göz Duşu ve İstasyonu

Göz Duşu Nedir?

Günümüzde tehlikeli maddelerle ilgili yapılan işlere yönelik iş sağlığı ve güvenliği  çalışmaları büyük ölçüde yaygınlaşmıştır. Dış etkenlerden göze gelebilecek kimyasal ya da mekanik herhangi bir tahrişle birlikte gitgide göz duşu setleri hayatımızda çok daha büyük öneme sahip olmaya başlamıştır. Gözlerimiz hayati bir öneme sahiptir ve bu sebeple göz duşları bu konuda büyük rol oynamaktadır.

Göz duşu olası iş kazalarında gözün herhangi bir cisim ya da kimyasala maruz kalması durumunda, yaralanan kişiye gözünü dış etkilerden korumak amacıyla yapılan bir ilkyardım malzemesidir.
İnsan gözünün tehlikeli bir durum ile karşılaşması durumunda gözü yıkamak için kullanılan en kullanışlı araçlar göz duşu solüsyonu ve göz duşu istasyonu dur. Gözü temizleyebilecek ihtiyaç duyulan suyu alçak basınç ile göze zarar vermeden akıtır.

Çeşitli kimyasalların gözle teması durumunda, kişinin göz kaybına dahi neden olabilmektedir. Bu tarz kimyasallar insan sağlığına zarar veren ciddi sorunlar yaratabilmektedir.

Göz duşu kullanımıyla, tehlikeli işlerle uğraşan kişilerin çalışma sürecinde temel amaç,  en kısa sürede göze zarar verebilecek olası etkenlere karşı ilk bir dakika içerisinde kişiyi doktor müdahalesi öncesinde korumaya almaktır.

Çalışma arkadaşları tarafından göz duşu kullanma talimatına uygun şekilde uygulanmalıdır. Durumun ciddiyetine göre mutlaka bir göz doktoruna başvurmak gerekebilir.

Göz duşu setleri gözde oluşan acıyı azaltabilmekle birlikte yan etkisi bulunmamaktadır. Gözleri tahriş etmez. Normal suyun kimyasal kazalarda eksik bazı yönleri bulunabilmektedir ve göz duşları bu eksikliği tamamlamaktadırlar.

Gözün karşılaşabileceği mekanik ya da kimyasal herhangi bir temas durumunda göz duşları mutlaka kullanılmalıdır. Talaş, toz, çapak vb. mekanik temas tahrişe örnek olarak verilebilir. Tehlikeli işlerde çalışan kişilere yönelik daha öncesinde göz duşu kullanımına dair bir eğitim verilmelidir. Tehlikeyi yaşayan kişiye ilk müdahale yine birlikte çalıştığı çalışma arkadaşları tarafından yapılacağı için öncesinde alınan eğitim önem teşkil etmektedir. Göz duşlarının herkesin bildiği bir ortamda durması ve çevresinde uygulama yolu için resimli anlatım bulunması önem teşkil etmektedir.

Göz duşları daha öncesinde açılmamış olmalıdır; kapalı ve üzerinde emniyet kilidi bulunmalıdır. Bazı göz duşları sadece mekanik etkili olabiliyorken bazıları mekanik ve kimyasal olası etkenlere karşı uygulanabilmektedir. Uygulama anında kişilerde hangi ürünü uygulaması gerektiğine dair karışıklık yaşanabildiği için her iki alandaki kullanımı içeren göz duşu bulundurmak ani durumlarda bu karışıklığın ortadan kalkmasını sağlayacaktır.

Kimyasal dış etkenlere maruz kalma durumunda elbetteki su da etkili bir yöntemdir. Suyun kimyasalı azaltma etkisi bulunmaktadır. Su ile 15-20 dk maruz kalınan bölgenin mutlaka yıkanması çok önem teşkil etmektedir, fakat 15-20 dk su altında gözü açık tutmak zor olabilir. Ancak bazı kimyasal etkileşim durumlarında ne yazık ki su yetersiz kalmaktadır. İlk 15 saniyede göze su müdahalesi yapılması gereken bir anda çevrede su yoksa müdahale zor olabilir.

Aşındırıcı maddeler önemli sayıda hücreyi etkileyebilmektedir  ve geri dönüşümü mümkün olmayan sonuçlara neden olabilir. Tahriş ediciler  daha az sayıda hücre üzerinde etkili olabilmektedir, geri dönüşümü mümkün olabilen değişikliklere yol açabilirler.

Göz Duşu Kullanma Talimatı;

  • Göz duşunu kullanırken tereddüt etmeden kullanınız.
  • Acil müdahale için en yakınınızdaki iş arkadaşınızla mutlaka durumunuzu paylaşın, yanınızda birileri yoksa kendiniz de kullanma talimatına göre göz duşunu kullanabilirsiniz.
  • Gözünüzde yanma gibi rahatsızlık sürüyorsa tekrar yıkama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
  • Duş başlığı, hortumlar, lavabo musluklarını gözlerinizde kullanmayınız, bunlar hijyenik olmayabilir.

Hızlı ve bilinçli bir uygulama göz kazalarında hasarı en düşük seviyeye çekmekte büyük önem teşkil etmektedir.

Göz duşu istasyonu

Fabrika, laboratuvar, hastane ve benzeri ortamlarda yapılan faaliyet sırasında göz sağlığına zarar veren her tür malzeme parçası, asit, alkali, kostik gibi maddelerin gözle teması ile oluşan tahriş, yanma ve yaralamalarda veya tahta parçaları, metal çapakları, toz, kir gibi göze kaçan cisimlerden, gözün temizlenmesi için kullanılan ilk yardım güvenlik malzemesidir. Şebeke suyu ile çalışır, hızlı ve bol su ile yıkama yaparak olası ağır hasarların önlenmesinde yardımcı olur.

Acil emniyet vücut duşu istasyonu

Başka bir tanımlama ile acil boy duşu istasyonlarının kullanım amacı; fabrika, laboratuvar, hastane ve benzeri ortamlarda yapılan faaliyet sırasında beden sağlığına zarar veren her tür asit, alkali, kostik gibi maddelerin vücut ile teması sırasında oluşan tahriş, yanma ve yaralamalarda vücudun temizlenmesi için kullanılan ilk yardım güvenlik malzemesidir. Şebeke suyu ile çalışır, hızlı ve bol su ile yıkama yaparak olası ağır hasarların önlenmesinde yardımcı olur.

Göz Duşu Solüsyonu 

Yabancı maddelerin dışarı atılması, toz, kir, metal ve ahşap parçacıkların yapışmasının engellenmesi amacıyla kullanılan bir iş güvenliği malzemesidir.

Göz Duşu İstasyonu 

Göz duşları, polyethelen bir şişe üzerine monte edilmiş göz fincanı ile havalandırma ventili, boşaltma ve üzerinde hareketli ventil bulunan emme borusundan oluşur

Acil Vücut Duşu 

Göz duşları ile aynı amaca dönük olarak kullanılan ancak temizleme işlemini kimyasal madde ile değil, basınçlı su ile yapan Ekipmanlar.

Kombine Göz ve Vücut Duşu 

Göz duşları ile aynı amaçla kullanılan paslanmaz çelik, plastik ve galvaniz malzemelerden üretilmiş iş güvenliği ekipmanlarıdır

Ana Menü

Open chat
Selam
Nasıl Yardımcı olabilirim?